Tether

Tether Alternatifleri Nelerdir?

tether alternatifi

Tether alternatifleri konumuza hoş geldiniz değerli yatırımcılar. Hepinizin de hali hazırda bildiği üzere USDT Tether bir stable coin. Türkçesiyle stabil dijital para birimi. Her zaman 1$ değerinde olan Tether, günümüz dünyasında alternatifsiz değil. Bir sürü alternatifi mevcut. Ben de sizlere bu yüzden en yüksek hacimli 10 stabil kripto varlığını sıraladım.

Sıralama ölçütünü merak edenler için hemen açıklayayım. Aşağıda bulunan stable coin dediğimiz USDT alternatifleri hacim büyüklüklerine göre sıralanmıştırlar.

İşte piyasalarda işlem gören Tether (USDT) alternatifleri:

1. USD Coin (USDC)

USDT alternatifleri

USDC Coinbase borsası ve Circle şirketinin ortaklaşa çıkarttığı dolar endeksli bir para birimidir. Geçtiğimiz yılda Visa ile işbirliğini açıklayan USD coin an itibariyle bir numaralı Tether alternatifi. Şu an tether hacminin yarısı kadar olsa da aradaki fark gün geçtikçe azalıyor.

Dengesiz piyasada güvenli liman olması, kurumların USDC ile ödeme alabilmesi ve merkezi olmayan alanlarda işlem görebilmesi avantaj sağlıyor. Bu kadar popülerleşmesinin bana göre en büyük sebebi de çeşitli kullanım alanları. USDC bir çok cüzdanda, borsada, serviste ve uygulamada kabul görmüş durumda.

İlk olarak eylül 2018 yılında piyasaya sürülen USDC, dijital çağ için dijital para mottosunu benimsiyor.

2. Binance USD (BUSD)

usdt alternatifi

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance hali hazırda kendi kripto para birimine sahipti. Onun adı da Binance Coin BNB. Şimdi bir de onun üzerine stable coin denen sabit para birimi çıkarttılar. Onun adı da Binance USD yani BUSD. Sanıyorum bunun tek amacı Tether hegemonyasını yıkmak ve sabit değere sahip coin piyasasını da ele geçirmek.

Kısa zamanda dünya çapında kabul gören BUSD, şimdilik hacim sıralamasında Tether ve USDC birimlerinin arkasında geliyor. Yani üçüncü sırada. Tabi siz Binance borsasını kullanıyorsanız direkt BUSD kullanın derim. Borsanın kendi para birimini kullanmak kullanıcısına her zaman daha büyük kolaylıklar sağlar.

BUSD nedir? Paxos ve Binance ortaklığında çıkarılmış bir sabit kripto varlıktır. En büyük özelliği de elbette Amerikan doları ile 1:1 denk değere sahip olmasıdır. Bu sanal değerin karışığı olan Amerikan dolarını da Binance her daim kasasında tutar. Yani BUSD için fiziksel karşılığı olan bir tether alternatifi diyebiliriz.

3. Dai (DAI)

dai dollar

Bu sefer karşımızda Ethereum bazlı bir stable coin var. DAI coin, Maker Protocol ve MakerDAO isimli iki adet merkezi olmayan otonom organizasyonlar tarafından geliştirildi. Yani anonim olmak isteyenler için bire bir. Güvenilirliği ise Ethereum bazlı olduğu için Ethereum Ethash algoritmasından geliyor. Sonuç olarak DAI, etkili bir USDT alternatifi.

Peki siz an itibariyle 400 üzeri uygulama ve servisin DAI kabul ettiğini biliyor muydunuz? Hakikaten dijital dünyayı iliklerimize kadar hissediyoruz. Bu uygulamalardan bazıları:

  • Coinbase
  • Wyre
  • Bitcointrade
  • Metamask
  • Opensea
  • Dent
  • Uniswap
  • 1inch
  • Dent
  • Sandbox

4. TerraUSD (UST)

UST coin

Listemizdeki dördüncü Tether alternatifi ise Terra Money ve Bittrex Global işbirliği ile çıkarılmış TerraUSD. Daha önce Terra Luna isimli kripto para birimini duydunuz mu bilmiyorum. Onun başarısı ile birlikte çıkışından bir yıl sonra bu sefer TerraUSD (UST) ile tanıştık. TerraUSD para biriminin amacı ise elbette kripto dünyasında Amerikan dolarına alternatif olmak.

Şirketin şu an CEO pozisyonunda oturan Do Kwon aynı zamanda Daniel Shin ile birlikte TerraUSD kurucular kadrosunda. Do Kwon kim diye soranlara ise kısaca özet geçeyim. Do Kwon Microsoft ve Apple şirketlerinde yazılımcı olarak çalışmış, ardından da Anyfi CEO pozisyonuna yerleşmiş bir girişimci. Şimdi ise TerraUSD projesini yönetiyor.

Defi ve merkezi olmayan alanlar için TerraUSD gerçek bir alternatif. Biliyorsunuz kripto dünyasında merkezin olmaması ve gizlilik çok önemli.

5. TrueUSD (TUSD)

tusd coin

TrueUSD, TrustToken şirketinde CEO ve kurucu ortak olan Rafael Cosman tarafından çıkarılmıştır. İlk çıkışı ise Ocak 2018 tarihine denk geliyor.

Bu para biriminin amacı ise tahmin edebileceğiniz üzere dolara denk bir sabit kripto para bilmek olmak.

Meraklısı için TUSD mottosu:

Amerikan doları karşılığı olan, regüle edilmiş ilk sabit kripto para birimi.

6. Pax Dollar (USDP)

usdp coin

Sırada 6 numaralı Tether benzeri sabit kripto para birimi Pax dollar var yani USDP. Peki o zaman soralım, Pax dollar coin nedir? Pax dollar 2018 eylül ayında çıkarılmış bir teminatlı stable coin. Yalnız dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama bu sabit fiyatlı Tether alternatifleri hep 2018 yılında, özellikle de eylül civarlarında çıkmış. Bu da ilginç bir anekdot olsun.

Pax dollar yani USDP kripto para birimi de Ethereum tabanlı. Yani sanal dünyada rakiplerine nazaran bir nebze olsun daha güvenli. Güven konusunda bir önemli değeri daha var. O da dolar karşılığının Amerikan bankalarında bulunan Paxos şirket hesaplarında olduğu iddiası.

Merak edenler için söyleyecek olursak Pax Dollar CEO ve kurucu pozisyonlarında bulunan iki isim Charles Cascarilla ve Rich Teo.

7. Neutrino USD (USDN)

usdn token

Waves coin ile desteklenen Neutrino USD, dolara eş değer olmayı hedefleyen bir sabit kripto para birimi. Neutrino USD yani USDN ne kadar diye soran olursa 1$ demeniz yeterli.

Sabit fiyatlı kripto para birimleri hacim sıralamasında 7. sırada olan Neutrino hakkında söyleyeceğim başka bir şey kalmadı. Şimdi sırada HUSD var.

8. Fei Protocol (FEI)

fei coin

Fei Protocol FEI, defi yani merkezsiz kullanım için üretilmiş algoritmik bir sabit fiyatlı dijital varlıktır. Aralık 2022 yılında çıkan FEI, kısa sürede 19 milyon dolar civarında bir yatırım aldı. Bu yatırımcıların adları ise Andreessen Horowitz, Coinbase Ventures, Nascent ve Framework Ventures.

Joey Santoro, Brianna Montgomery ve Sebastian Delgado tarafından kurulan FEI Protocol an itibariyle CEO pozisyonunda Santoro’yu bulunduruyor.

9. HUSD (HUSD)

usdt benzeri

Çin’in en büyük borsası Huobi için, yine Huobi katkılarıyla oluşturulmuş HUSD da bir stablecoin. Artık siz de fark etmişsinizdir ki HUSD açılımı (Huobi USD) olacak.

Yine de bu para birimi yalnızca Huobi borsasına özel değil. Huobi Global, Gateio, Mdex ve Hotbit gibi borsalarda da HUSD alınıp satılabiliyor. Değeri ise küçük dalgalanmaları saymaz isek her daim 1$.

10. Gemini Dollar (GUSD)

gusd coin

USDT Tether alternatifleri sıralamamızın son sırasında ise Gemini Dolar bulunmakta. Bilenler bilir, Gemini oldukça eski bir kripto para borsası. Binlerce borsanın olduğu şu zamanlarda ise Coinmarketcap güven sıralaması 17 numara. Açıkçası bu oldukça iyi bir rakam. Şimdi gelelim asıl mevzumuza.

Gemini Dollar GUSD, arkasında büyük bir borsanın desteğini bulundurmakta olan bir stable coin. Yani sabit fiyatlı kripto varlık. Sabit olduğu fiyatta tabi ki Amerikan doları. Her zaman bir GUSD 1$ değerinde olduğu için, borsanın dalgalı zamanlarında güvenli bir liman olma özelliği taşıyor.

Related posts
Tether

Kim Tether Basıyor? USDT Tether Rehberi

Sign up for our Newsletter 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir