Site icon Kripto Borsaları Hakkında Her Şey!

Amerika Merkezli Kripto Borsaları

amerikan kripto borsaları

Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde kurulan kripto para borsaları üzerine kapsamlı bir yazı dizisi hazırladık. Biliyorsunuz finansal anlamda en gelişmiş hukuk günümüz itibariyle Amerikan hukuku. Hal böyle olunca da kripto gibi güvenilirliği tartışılan bir dijital varlığa yatırım yaparken insanlar Amerikan güvencesine sığınıyor. İşte bu sebeplerden ötürü ben de sizler için Amerika merkezli en iyi kripto borsaları sıralaması hazırladım.

Merkezi Amerikan topraklarında olan ve hukuksal anlamda denetlenen bu borsaları gelin hep birlikte inceleyelim. Tabi merak ettiyseniz söyleyeyim, bu borsaların sıralamasını işlem hacminin büyüklüğüne göre yaptım. Şimdiden bol kazançlar dilemekle birlikte iyice araştırmadan yatırım yapmamanızı öneririm. Çünkü bu sitedeki hiç bir materyal yatırım tavsiyesi değildir.

1. Coinbase

Amerika merkezli en büyük kripto para borsası Coinbase değerli okurlar. Coinbase Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde bulunan bütün rakiplerine fark atmış durumda. Bunun en büyük sebebi de Amerikan vatandaşlarının Amerika merkezli borsa seçiminde bulunmaları. Binance dünyanın en büyük kripto para borsası olsa da Amerika toprakları içerisinde ikinci veya üçünü sırada. Çünkü bir numarayı Amerika vatandaşlarının ilk tercihi olan Coinbase almış.

Peki Coinbase neden Amerika toprakları içerisinde en popüler ve en çok kullanılan borsa? Çünkü Amerikan vatandaşları kendi ülkelerinin hukuki yapısına uygun bir şekilde denetlenmiş borsaları tercih ediyorlar. Siz de taktir edersiniz ki kripto dünyasında en güvenli element güvenlik. Bu güvenliği pekiştiren olgu da denetlenebilirlik.

Coinbase merkezi eskiden San Francisco sınırları içerisindeydi. Ancak şimdi çoğu çalışan evden çalışıyor. Tam bir çalışma merkezi yok. O yüzden merkezi San Francisco dersek yanılmış oluruz.

Son olarak sitede Türkçe dil seçeneğinin de olduğunu belirtip sıradaki Amerika kripto para borsasına geçiş yapıyorum.

2. Kraken

2011 yılından beri sektörde adından söz ettiren en büyük ikinci Amerikan Merkezli kripto para borsası ise Kraken. Merkezi San Francisco, California bölgesinde bulunan bu borsanın özellikleri saymakla bitmiyor. Bunlarda müthiş kullanıcı desteği, düşük komisyon, stake seçenekleri, coin çeşitliliği ve üst düzey güvenlik standartları. Türk kullanıcılar için ek olarak Türkçe dil desteği de mevcut.

Kraken borsasının şu an CEO pozisyonunda bulunan kurucusu ise Jesse Powell. Verge Gallery & Studio Project, Lewt, Inc., Internet Ventures & Holdings ve Verge Center for the Arts gibi şirketlerin kuruculuğunu yapan girişimci Powell, 2011 yılından beri Kraken borsasına odaklanmış vaziyette.

An itibariyle 48 Amerikan eyaletinde hizmet veren Kraken, dünya çapında ise 176 ülkeye açık vaziyette. İçerisinde ise şimdilik 92 adet kripto para birimi listeleniyor. Bu sayının zaman geçtikçe arttığını hepimiz biliyoruz. Her ay yeni coin ve token listelemeleri kapımızı çalıyor.

3. Gemini

Merkez üssü New York City, New York olan Gemini borsası NYSDFS yani New York State Department of Financial Services tarafından denetlenmektedir. Zaten bu kısa bilgi ile birlikte güvenilirlik düzeyi en üst seviyelere yükseldi bile.

2014 yılında Cameron and Tyler Winklevoss kardeşler tarafından kurulan Gemini, kısa sürede bütün Amerika eyaletlerinde adından söz ettirdi. Ardından da globale yayılmayı başardı. 50 eyaletin tamamında ve dünyada 50 üzeri ülkede hizmet veren Gemini borsasında şimdilik +45 civarında kripto para işlem görüyor.

4. Poloniex

San Francisco, California merkezli olup da Türkçe dil desteği bulunan bir başka kripto para borsası Poloniex ile devam ediyoruz. 2014 yılında kurulan Poloniex, 2018 yılında tam 400 milyon dolar karşılığında Circle şirketine satıldı. Şu anda ise yüzlerce kripto para birimini listeliyor ve onlarca ülkede hizmet veriyor.

Diğer borsalarda olan bütün kaldıraç, stake, faiz, v.b. özelliklere sahip olan Amerikan borsası Poloniex hakkında da kısaca özet geçmiş olduk.

5. Bittrex

Amerika merkezli kripto para borsaları listemizin 5. sırasında bulunan Bittrex, 2014 Las Vegas, Nevada çıkışlı bir borsadır. Bu borsanın CEO’su Bill Shihara, Amazon, Microsoft ve Blackberry gibi şirketlerde görev yaptıktan sonra Bittrex borsasını kurdu. İçerisinde alıp satabileceğiniz yüzlerce coin bulunuyor.

Şimdi bu borsada diğer borsalarda olmayan bir özellik var. Türk kullanıcılara açık, token haline getirilmiş şirket hisseleri. Normalde diğer borsalar, token şirket hisselerini Türkiye kullanıcılarına kapatıyorlar. Nedendir bilmiyorum Bittrex bunu hiç umursamıyor. Ya gerekli izinleri aldı, ya da cezadan korkmuyor. Eğer Apple, Amazon, v.b. şirketlerin hisselerini token olarak almak isterseniz Bittrex borsasını tercih edebilirsiniz.

6. itBit (Paxos)

Yüzden fazla ülkede hizmet veren bir başka Amerika merkezli borsa itBit ile devam ediyoruz. Borsanın adı itBit, borsayı yöneten şirketin adı ise Paxos. Yani Paxos üzerinden giriş yaparak itBit borsasına erişebiliyorsunuz. Bence biraz daha basitleştirebilirlermiş.

Şunu da belirtmek istiyorum, itBit borsası 2012 yılında kuruldu. Yani denetlenen ve regüle edilen ilk borsalardan. Ardından 2018 yılında dolara eş değer PAX USDP para birimini çıkarttılar. Yetmedi, 2019 yılında altına eş değer, PAX gold dijital varlığını piyasaya sürdüler. Yani güvenli liman arayanlara dijital bir kapı açmışlar diyebiliriz.

7. Binance US

Amerika yönetiminin baskıları sonucunda Binance, San Francisco, California içerisinde bir adet ofis açtı. Amerikan vatandaşları için de Binance US isimli bir borsa sundu. Biz de bunun benzerini Binance TR olarak gördük. Ama tabi ben her halükarda sizlere Binance Global borsasını kullanmanızı öneriyorum. Çünkü global versiyonda çok daha fazla kripto para birimi mevcut. Çekim yaparken de çok az bir komisyon vererek, bir Türk borsasına paranızı gönderirsiniz. Oradan banka hesabınıza çekim yaparsınız.

8. FTX US

Facebook, Google, Jane Street, Optiver ve Susquehanna gibi çok köklü firmalarda çalışmış yazılımcılar tarafından FTX borsası 2019 yılında kuruldu.

FTX borsasının iki adet kolu mevcut. Biri Bahama merkezli FTX ve diğeri de Amerika merkezli FTX US borsaları.

En büyük özelliği ise düşük komisyon oranları.

9. Bitstamp

2011 Lüksemburg çıkışlı Bitstamp borsası, sektörün en eskilerinden bir tanesi. Tabi daha sonra Slovenya, Londra ve New York gibi dünyanın çeşitli yerlerinde merkezlerini genişletti.

Hızlı para çekme ve 7/24 canlı destek özellikleri ile Bitstamp iyi bir seçenek olabilir. Dünyaya bu kadar yayılmış olması da güvenilirliğini pekiştiriyor.

10. Crypto

Amerika merkezli kripto borsaları listemizin on numarası biraz karışık. Asıl merkezi Amerika kıtasına çok yakın olan Cayman adalarında olsa da Amerika Birleşik Devletleri içerisinde ofisleri mevcut. Yani Crypto toplam 49 Amerikan eyaletinde hizmet veriyor. Üstelik CRO isimli kendi kripto para birimleri de mevcut. İlgilisine duyurulur.