Site icon Kripto Borsaları Hakkında Her Şey!

En İyi Kripto Para Borsaları – 2021

en iyi kripto borsaları

Dünyanın en iyi kripto para borsaları sıralamasını ve genel bilgileri merak ediyor musunuz? Hiç merak etmeyin. 2021 yılının en iyi kripto para borsaları sizler için bu sayfada baştan sona listelendi.

Bu sıralama çoğunlukla güvenilirlik, hacim ve listelenen coin sayısına göre hazırlanmıştır. Bütün bu özellikleri göz önünde bulundurarak en iyileri derledim. Şimdiden sizlere keyifli okumalar ve bol kazançlar diliyorum. Ancak son kez hatırlatmak isterim ki sayfadaki bilgilerin hiç biri yatırım tavsiyesi değildir. Lütfen kendi araştırmanızı kendiniz yapın ve kaybetmeyi göze alamayacağınız paralarla kripto dünyasına girmeyin.

1. Binance

Kripto para dünyası demek, Binance demek. Neden mi öyle söyledim? Çünkü hacim, kullanıcı sayısı ve coin çeşitliliği bakımından Binance borsası abartısız dünya lideri. En yakın rakibinin yıllık hacmi onda birine denk geliyor. İşte bu yüzden 2021 yılı itibariyle en iyi kripto para borsası tartışmasız Binance.

Biraz bu borsanın özelliklerinden bahsetmek istiyorum. 2017 yılında kurulan Binance aslen Çin merkezli. Ancak günümüz itibariyle global anlamda hizmet vermediği ülke neredeyse yok gibi. Bu kadar büyük olmasının en büyük sebeplerinden birisi de işte bu yüzden. Dünyanın en büyük, en hacimli, en güvenilir ve en popüler borsası Binance ile listemizin açılışını yaptık. Şimdiden hayırlı olsun.

Siz siz olun burada işinizi tamamlayıp sayfadan ayrılmayın. Çünkü Binance borsasında bütün kripto paralar listeli değil. Dünyada on binlerce coin var ve bunlar bütün borsalara dağılmış biçimdeler. Kripto dünyasının etkili yatırımcılarından olmak için birden fazla borsada işlem yapmıyor olmak neredeyse elzem.

2. Gate.io

Genellikle yeni çıkan kripto paraların ilk listelendiği borsanın adı Gate.io. Biliyorsunuz diğer büyük borsalar yalnızca belirli bir büyüklüğe sahip paraları listeliyorlar. Gate.io ise daha büyümemiş yeni çıkan paraları listelemesiyle ünlü. Bunun hem iyi hem de kötü yönleri mevcut. İyi yönü bir parayı daha değeri çok düşükken alma imkanı sağlaması. Bu da artış olması durumunda paranın hızlıca katlanması demek. Kötü yanı ise daha yeni çıkmış olan bu paraların belirli bir temelinin olmaması. Yani beklenen çıkışı yapamayan para çok hızlı bir şekilde değer kaybedebiliyor.

Bana göre Gate.io biraz daha riskli bir borsa. Çok da kazandırabilir çok da kaybettirebilir. Ama bu sizin hangi kripto paraya yatırım yapacağınıza da bağlı. Yalnızca yeni çıkanlar değil eski ve köklü coin isimleri de bu borsada hali hazırda listenmiş.

Shiba, safemoon, safemars, v.b. hızlı yükselip hızlı düşen tabiri caizse shitcoin paraları buradan alınabilir. O yüzden size en büyük önerilerim, araştırmanızı iyi yapmanız ve kaybetmeyi göze aldığınız paralarla oynamanız olacaktır.

3. Chiliz

Fan token denilince akla gelen ilk isim elbette chiliz. Futbol kulüpleri, dövüş markaları, araba yarışı turnuvaları, basketbol takımları ve milli takımlar ile ilk anlaşan borsa chiliz. Burada pek çok takımın kripto para birimi mevcut. Bu çok önemli çünkü bu markaların on binlerce, yüz binlerce ve hatta milyonlarca taraftarları var. Sonuç itibariyle ne kadar fazla taraftar, o kadar fazla yatırımcı demek.

Chiliz ile anlaşmalı en büyük markalar ise şunlar; PSG, Juventus, Barcelona, Manchester City, Atletico Madrid, NAVI, UFC, Galatasaray ve Trabzon. Fan token yatırımı aslında biraz da kupon yapmayı hatırlatıyor. Bunun sebebi de takım kazandıkça paranın değerlenmesi, kaybettikçe düşmesi. Ama eğer taraftarsanız hiç düşünmeden yatırımınızı yaparsınız. Spor bir eğlence ve taraftarların yatırımı ile çark dönüyor.

Son olarak bu borsanın çok ünlü olan chiliz parasından bahsetmek istiyorum. Yani diğer adıyla CHZ. Yukarıda saydıklarım ve diğer yüzlerce taraftar tokenini almak için ilk önce CHZ almalısınız. Sonra onu istediğiniz şeye çevirebiliyorsunuz. Bu sistem de CHZ coini değerli kılıyor. Bu paranın ülkemizde de çok ünlü olduğunun altını çizerek sıradaki borsamız geçiş yapalım.

4. Bitci

İlk defa listemizde yerli bir borsa var. Abartısız söylüyorum Bitci son yaptığı anlaşmalar ile Chiliz borsasına çok büyük bir rakip oldu. Üstelik CHZ gibi bitcicoin adında kendi kripto para birimi de var. Lafı fazla uzatmadan anlaşmalı markalara geçelim.

Bitci çok büyük bir yenilik yaparak ilk defa bir Formula 1 takımı ile anlaştı. McLaren F1 (MCL) için fan token çıkartan Bitci’nin kısa sürede dünyaya adını duyurduğunu biliyoruz. Bu da yetmemiş gibi üstüne bir de MotoGP (MGPT) Bitci anlaşması geldi. Fan token dünyasına yeni bir soluk getiren Bitci listemizdeki yerini fazlasıyla hak ediyor.

Elbette futbol takımlarını da es geçmeyeceğim. İşte anlaşmalı, Bitci üzerinden alınabilen fan token markaları:

  1. Brezilya fan token. (BFT)
  2. İspanya fan token. (SNFT)
  3. Türkiye basketbol federasyonu. (TBFT)
  4. Peru fan token. (FPFT)
  5. Uruguay fan token. (AUFT)
  6. Kocaelispor fan token. (KSTT)
  7. Celta Vigo fan token. (CFT)
  8. Deportivo fan token. (DAFT)
  9. Bursaspor fan token. (TMSH)
  10. Rangers fan token. (RFT)
  11. Real Betis fan token. (RBT)
  12. Wolverhampton fan token. (WFT)
  13. Denizlispor fan token. (DNZ)
  14. Ankaragücü fan token. (ANKA)
  15. Karşıyaka fan token. (KSK)
  16. Eskişehir ESES fan token.

5. Coinbase

Global anlamda en büyük kripto para borsalarından birisi de Coinbase. Yine Kraken gibi Amerika merkezli olan Coinbase 2012 yılında kuruldu. An itibariyle hala daha servislerine devam ediyor. Çalışan sayısı da 2021 yılında +1500 sayısına ulaşmış vaziyette.

Kendi borsası içerisinde yüzlerce coin listeleyen Coinbase, kendi hisselerini de Nasdaq borsasında çıkartmayı başardı. Borsa içinde borsa sanki inception diyor insan.

Sonuç olarak Coinbase güvenilir ve sağlam bir kripto para borsasıdır. Listelediği coinlerin çok büyük bir yüzdesi de anında yükselişe geçer. Ben bu borsayı da fazlasıyla öneriyorum ama yatırım her zaman risktir.

6. KuCoin

Coinmarketcap ve benzeri siteler üzerinden kripto paraları takip edenler bu borsayı takından tanırlar. Çünkü bu borsa çok fazla sayıda kripto paraya ev sahipliği yapıyor. Binance, Gate.io ve chiliz gibi borsalarda listelenmemiş coinleri burada bulabilirsiniz. O yüzden işin derinine girmek isteyenlerin yolu mutlaka bu borsayla kesişecektir.

KuCoin borsası da diğer büyük borsalar gibi kendi kripto para birimine sahip. Bu para biriminin adı KuCoin Token yani kısaca KCS.

Mottoları da şu: Dünyadaki her dört kripto para sahibinden birisi KuCoin kullanmaktadır. Önermenin gerçekliği tartışılır ancak borsanın hacim büyüklüğü tartışılmaz düzeyde.

7. Kraken

Kraken fazla bilinmese de dünyanın en eski kripto para borsalarından birisi. 2011 yılında kurulan Kraken tam 10 yıldır hizmet veriyor. Ancak güvenilirliğinin asıl kaynağı bana göre Amerikan merkezli bir borsa olması. Benim kayıt olacağım borsa illa ki Amerikan merkezli olsun diyorsanız aradığınız kripto para borsasını buldunuz. 7/24 canlı chat desteği de cabası.

Bu kripto para borsasının tek eksi yanı coin kısıtlılığı olabilir. İçerisinde şu an için yalnızca 85 adet kripto para bulunuyor. Ancak yeni listelemelerin sürekli geldiğini de belirtmem gerek. Yeni coinler sık sık bu sayıya dahil oluyor. İçerisinde Türkiye’nin de bulunduğu 176 ülkede hizmet veren Kraken listemizin üst sıralarında yerini böylece almış oldu.

8. FTX

Komisyon ücreti düşük olan bir başka kripto para borsası FTX ile devam edelim. 2017 yılında kurulan bu borsa, kısa sürede hacim anlamında üst sıralara yükseldi. Şu anda en çok alım satım yapılan 5. kripto para borsası olma niteliğini taşıyor. Daha üst sıraları da zorlayacağından hiç şüphem yok.

Bu borsada bulunan bir başka özellik de hisse senedi alabilme imkanı. Komisyonsuz bir şekilde ve düşük miktarlarda şirket hisselerini satın alabiliyorsunuz. Coca Cola, Tesla, Amazon ve Microsoft gibi baş büyük firmaların da hisseleri burada mevcut. Yani bu sitede hem kripto paralardan hem de hisselerden oluşan bir portföy oluşturabilirsiniz. Üstelik bu borsanın Amerikan kaynaklı olması da güvenlik açısından büyük bir artı.

9. Bithumb

Sırada Türkiye’nin kardeş ülkelerinden birinin borsası var. Güney Kore merkezli Bithumb, hacim sıralamasında şu an ilk onda. Hacim dediğim şey sizin de bildiğiniz üzere toplam yapılan alım satım miktarı.

2014 yılında sadece Güney Kore içerisinde hizmete başlayan bu borsa kısa sürede dünyaya açıldı. An itibariyle Türkiye’de de servise açık olan Bithumb borsası hakkında söyleyeceklerim bu kadardı.

10. Bitfinex

Bitfinex borsası gerek hacim gerekse de güvenilirlik bakımından dünyanın sayılı borsalarından. Onu en özel yapan şeylerden birisi de tether ile aralarında olan organik bağ. Tether (USDT) ile Bitfinex borsası kardeş şirketler. USDT hepinizin bildiği üzere kripto dünyasının vazgeçilmez para birimi. Böyle önemli bir değerin çıkış yeri olan Bitfinex borsası da bu prestij ve güçten etkilenmiş durumda.

Biliyorsunuz Tether hacim olarak en büyük kripto para birimlerini geçmiş durumda. Bu yüzden vaktiyle Bitfinex gerekli kurumlarca incelemeye alındı. Bu basılan tether birimlerinin karşılığı olup olmadığını inceledi. Sonucunda da tether bu incelemeden kazanan olarak çıktı. İşte bütün bu inovasyon, denetleme ve gelişmeler Bitfinex borsasını üst sıralara taşıyor.

11. Bittrex

Tokenize hale getirilmiş şirket hisselerini listeleyen bir başka kripto para borsası ise Bittrex. Üstelik bu site Türkiye merkezli kullanıcılarını dikkate alıyor. Daha çok yakın bir zamanda Türk para birimi olan bitcicoin için listeleme kararı çıkarttılar.

Tanınırlığı ve hacmi sebebiyle güven sıralamasında üst sıralara oynayan Bittrex borsası, listemizin 11. sırasında yerini aldı. 2014 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Seattle eyaletinde kurulan bu borsayı da bir kenara yazın.

12. OKEx

2021 tarihli en iyi kripto para borsaları listemizin 12. sırasında Seyşeller menşeli OKEx borsası var. Seyşeller dediğimiz yer Afrika’nın doğusunda hint okyanusunda bulunan küçük bir ada. Sanıyorum şirketin burada kurulma sebebi ada kanunlarından yararlanmak. Aynı Malta merkezli kripto para borsaları gibi.

Ayrıca Malta ve Valletta gibi yerlerde de ofisi olan OKEx, dünya çapında +1000 kişilik bir çalışan ekibine sahip. Operasyonun büyüklüğünü siz düşünün.

13. Paribu

Paribu borsasının bu listede olmasının en büyük sebebi Fenerbahçe token. Biliyorsunuz Fenerbahçe yakın bir zaman önce Fenerbahçe ile anlaştı ve Fener token piyasaya sürüldü. Şimdilik yalnızca Paribu borsasından alınabilen bu token 15 ve 30tl civarında bir ön satışa sahipti. Şimdi ise borsada 100tl civarında bir fiyata yükselmiş durumda. Fenerbahçe taraftarı paralıdır diyorlardı, gerçekten doğruymuş.

Fenerbahçe mevzusunu bir yana bırakalım, Paribu Türkiye kripto borsaları arasında ilk ikide. Türkiye içerisinde en çok hacme sahip olan kripto borsalarından Paribu, fazlasıyla güvenilir. Param Türk borsasında dursun diyorsanız Paribu doğru bir tercih olacaktır.

14. Bitexen

Yüzden fazla kripto para biriminin listelendiği Bitexen, İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı Bitexen Teknoloji yapımıdır. Güven verdiği doğru. Bu borsanın Exenpay ve Exen isimli kendi kripto para birimi olduğunun da altını çizmiş olalım.

En çok hacme sahip olan üç Türk kripto para borsasından birisi de Bitexen. Sonuçta Bitexen, reklamında Haluk Levent’in oynadığı bir kripto para borsası. Ne kadar güvensiz olabilir ki?

15. Currency

İçerisinde 2000 civarı dijital varlığın bulunduğu bu borsa aslen Londra merkezli. Ancak Cebelitarık ve Minsk şehirlerinde de merkezleri var. En büyük özelliği ise bu 2000 dijital varlığın kripto paralardan ve token haline çevrilmiş şirket hisselerinden oluşuyor olması.

Yeni olmasına rağmen fazlasıyla regüle ve popüler bu borsayı aklınızın bir köşesine yazın. Çünkü adını daha çok duyacağınıza eminim. Özellikle mobil uygulaması beni fazlasıyla memnun etmiş vaziyette.

16. Bitstamp

Bitstamp hacim anlamında rakiplerine nazaran üst sıralarda olmasa da güvenilirlik anlamında pek çok borsanın ötesinde. Bunun en büyük sebebi de 2011 yılından beri sorunsuz bir şekilde faaliyet gösteriyor olması.

İlk kurulduğunda Slovenya merkezli olan Bitstamp, daha sonra buradan Lüxemburg’a taşındı. Şimdi ise Lüxemburg‘la birlikte Amerika ve İngiltere‘de ofislere sahip. Çok kullanışlı ve basit bir kullanışa sahip olan bu borsanın belki de tek eksi yanı, az sayıda altcoin barındırması.

17. Huobi

Listemizin 17. sırasında 2013 çıkışlı Huobi var. Bu borsanın Çin, Hong Kong, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri üzerinde ofislerinin olduğu unutulmamalı.

Kendi para birimi ise Huobi Token (HB) olan bu borsa devasa büyüklükte bir Çin borsası. Tabi Çin borsası dedim ama Huobi Global üzerinden bütün dünya vatandaşları bu borsayı kullanabilir. Türk vatandaşları da dahil.

Binance merkezini Malta adasına taşıdığı için Çin ve Asya dünyasının en büyük kripto para borsası Huobi olmuştur.

18. Poloniex

2014 çıkışlı, Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük borsalarından birisi de Poloniex. Wilmington, Delaware merkezli olması fazlasıyla güven veriyor. Yabancı dil konusunda endişelenenler için Poloniex borsasının Türkçe dil desteğine sahip olduğunu da hatırlatmak isterim.

Poloniex şu anda Coinmarketcap güven endeksinde 15. sırada. Bunda en büyük etken Amerikan merkezli eski bir borsa olması. Yalnız hacmi biraz düşük. Hacim artışı geldiği taktirde kolaylıkla ilk 10’a gireceğine eminim.

19. Gemini

Gemini kelime anlamıyla ikizler burcuna işaret ediyor. New York merkezli bu borsanın Winklevoss ikiz kardeşler tarafından çıkarıldığını ben de yeni öğrendim. Arkasında Amerikan hukuku ve güvencesi olan bu tarz borsaları seviyorum.

Belki Gemini borsası çok fazla kripto para birimine ev sahipliği yapmıyor. Ancak sadece baş büyük paralardan alacaksanız ve güvenliğe önem veriyorsanız tercih edebilir.

20. Crypto

Crypto alan adını ve ismini almak da emin olun bu dönemde hiç kolay değil. Sırf bu alan adına bile yüz milyonlarca dolar yatırım yapan bu borsanın kısa sürede devasa büyüdüğünü biliyoruz. İçerisinde NFT pazarı da olan bu borsa, kripto dünyasının bütün yeniliklerine sahip.

100 kripto para birimine ve +10 milyon kullanıcıya sahip olan bu borsada hacminize göre Netflix, Spotify ve Amazon Prime gibi ödüller de mevcut.

Kapanışını yapmadan önce son olarak da bu borsanın gelecek vaat eden bir para birimi olduğunu da söylemiş olalım. Crypto.com Coin (CRO), kendi borsasının yanında Huobi, KuCoin, Bithumb, Bittex ve FTX gibi borsalarda da listelenmektedir.